Kedilerde Osteokondrodisplazi hastalığı Nedir? 06EKİ
Kedilerde Osteokondrodisplazi hastalığı Nedir?

Scottish Fold kedilerin kulaklarının kırık olmasını sağlayan , özellikle kulaklarındaki kıkırdakları başının aşağı yanına doğru eğen ve bu kıkırdağın kat yapmasını sağlayan bir gen mutasyonu mevcuttur.

'' Fd geni '' olarak adlandırılan bu gen, baskın bir gen mutasyonudur.

Scottish Foldların bu kırık kulak durumunun asıl sebebi genetik bir problemden kaynaklanan Osteokondrodisplazi hastalığıdır.

Scottish Fold ırkı kedilerde meydana gelen Osteokondrodisplazi (OCD ) hastalığı, kıkırdak gelişimini etkileyen otozomal dominant bir gen mutasyonu sonucunda vücuttaki tüm kıkırdak yapısını olumsuz etkileyen bir gelişim anomalisidir.

Bu hastalık scottish foldların gen yapılarındaki bir mutasyondan dolayı oluşmaktadır. Osteokondrodisplazi kemiklerin merkeze uzak uç kısımlarında anormal kemik gelişimiyle karakterize bir durumdur. Ön ve arka bacak eklem bölgelerinde, omurgada ve kuyruk omurlarında sıklıkla bu lezyonlara rastlanmaktadır. Bu lezyonlar hareketi kısıtlayabildiği gibi bazı hareketler sırasında da kediye ciddi acı ve ağrıya sebep olmaktadır. Genç yaşta henüz lezyonların şekillenmediği hastalarda dahi, ilerleyen yıllarda bu lezyonların oluşma olasılığı çok yüksektir.

Scottish Fold kedilerde özellikle kırık kulaklılığa sebebiyet veren gen mutasyonuna neden olan genin adı Fd genidir. Fd geni olarak isimlendirilen bu gen baskın bir gen mutasyonudur.

Ebeveynlerden biri dik kulaklı diğeri kırık kulaklı olduğunda ; Fd geni taşıyan kırık kulaklı Scottish Fold diğer ebeveyne, fold yavru doğması için gerekli Fd geni sağlar ve yavrularında da bu geni taşıyanlar Scottish Fold olacaktır. Ama bu tüm yavruların fold olması gerektiği anlamında değildir. Genelde çok şanslı değilseniz bu oran %12.5 -25 civarında bir ortalama göstermektedir. Yani 4 yavrunun 1 yada 2’si fold olabilir.

Ancak Scottish Fold kedilerin popülaritesinin her daim zirvede olması, hayvan ve canlı sevgisinden uzak bazı bilinçsiz üreticileri büyük hatalara yöneltmiş ve maalesef FOLD ile FOLD eşleştirmişlerdir. Bu durumda tüm yavrular fold olarak dünyaya gelecek, ama hayatları boyunca onlara müthiş ızdırap verecek ve yaşam kalitelerini sıfıra indirgeyecek sorunlarla karşılaşacaklardır. Çünkü bu baskın Fd genini her iki ebevynden de aldıklarında Fd Fd geni taşıyacaklar ve bu gen onlara aşağıda belirtilen sorunlarıda aktaracaktır. 

Fd geni mutasyonu sonucunda;   “Osteochondrodysplasia (OCD)” kemik ve kıkırdaklarda bozukluğa bağlı hastalıklar şekillenir.

  • Kemiğin anormal mineralizasyonu
  • Kemik deformitesi
  • Kemik büyümeleri
  • Uzun kemik büyümesi
  • Metakarpal periostal proliferasyon
  • Metatarsal periostal proliferasyon
  • Periartiküler kemikleşme
  • Periartiküler periostal proliferasyon
  • Falangeal kemik büyümesi bunlardan bazılarıdır.

OCD’li kediler Kısa ve kırık boru kuyruk, kısa bacaklar,pati ,bilek, diz ekleminde kaynama , eklemlerde  şişlikler, kemik anomalileri, kemik üremeleri, kireçlenme,omurga kemikleri arasında yapışmalar, omurgada yamukluklar, sırt kamburluğu ve bu anomaliler sebebiyle tahriş, acı ve ağrı çekerler.

Kediler memeli canlılardır ve denge organları aslında kulaklarıdır ancak kuyrukları da bu muhteşem canlıların dengelerini sağlamasına yardım eder. Kediler incecik duvarlarda, çitlerin üzerinde yürürken, atlarken, tüm fiziksel aktivitelerde ağırlığın, tüm organlara ve eklemlere dengeli bir şekilde dağıtılmasını kuyrukları sağlamaktadır. Ayrıca kuyruk kedilerin koşarken, kaçarken yaptıkları keskin dönüşler esnasında da dengelerini kaybetmesini engeller.

Kuyruk aynı zamanda kedilerin beden dili için kullandığı en önemli organlarından biridir, bir kedinin kuyruğunun durumuna bakarak içinde bulunduğu ruh halini anlayabilirsiniz.

Kuyruk anomalileri boru kuyruk, kısa küt kuyruk, kuyruk esnekliğinin kaybı yani sertlik. Kuyruk omurların yapışık olması, yada kıkırdak dokunun anomalilerinde, kuyruk esnekliği minimuma ineceğinden bu sorun kedinize yürüme ve fiziksel aktivitelerde büyük kısıtlama getirecektir. Bu kısıtlama farklı organlara yada extremitelere ( el, ayak,diz vb ) extra yük getirerek yada verilmesi gereken yükü engelleyerek eklemler dahil bir çok uzvun işlevine uygun işleyişindeki dengeyi bozacaktır.

Her iki ebeveyni Fold olan yavrular bu genin getirisinden ciddi etkilenirler.

Yavru alırken muhakkak anne ve babayı görmeniz gerekmektedir. Kuyruk esnekliği ve eklemlerine dikkat etmelisiniz.

Her ne kadar anne baba bilinsede fold geni taşıyan ebeveynin atalarını da bilmeniz gerekir.

Çünkü bu Fd Fd geni nesillere farklı etkilerle aktarılabilmektedir.

 

 

 

 

Veteriner Hekim Süleyman ÜRKMEZ

Osteochondrodysplasia (OCD)

Ataşehir Veteriner Kliniği - Websitemize Hoşgeldiniz

Ataşehir'de 7/24 Hizmet veren Veteriner kliniğimizin hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.