Köpeğinizin gözünün altındaki koyu kahve veya kırmızı lekelerin nedeni nedir? 17EYL
Köpeğinizin gözünün altındaki koyu kahve veya kırmızı lekelerin nedeni nedir?

Köpek ve kedilerde gözlerinin altında koyu kahverengi veya kırmızımsı gözyaşı lekelerini hepiniz farkedip nedenini merak ediyorunuzdur.

Gözyaşı lekeleri bazı ırklarda diğerlerinden daha sık görülür ve birçok farlı nedenden dolayı oluşabilmektedir.. Köpeğinizin veya kedinizin göz çevresinin boyanmasının nedenini ve olası tedavileri belirlemek için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Gözyaşı Lekeleri Nedir?

Gözyaşı lekeleri, köpeğin yada kedinizin gözlerinin altında görünen koyu kahverengi pas renginde veya kırmızımsı izlerdir. Lekelere çoğu zaman akıntı eşlik edebilir.
Gözyaşı lekeleri her zaman evcil hayvanınıza zarar vermese de, estetik görünmez ve hoş olmayan bir koku yayabilir.

Genellikle beyaz veya açık renkli kürklere sahip köpeklerde ve kedilerde daha belirgindir.

Aşırı gözyaşı üretiminden, gözyaşı kanallarının yangılı veya kapalı olmasından kaynaklı gözyaşlarının uygun şekilde boşalmamasından kaynaklanan bir durum olan Epifora, genellikle lekelerin kaynağıdır. Epifora akut veya kronik olabilir.


Eğer bir evcil hayvanın gözyaşı koyu kırmızıysa, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından kaynaklanan , gözyaşı, tükürük ve idrar ile atılan demir içeren porfirinlerin sonucudur.

Porfirinler demir içeren doğal moleküllerdir. Gözyaşlarında bulunan bir pigment olan porfirin gözlerin altında birikirse kırmızımsı lekeler ortaya çıkar.

Salyada da bulunan porfirin ağız çevresini kırmızıya boyar. Demir içeren lekeler güneş ışığına maruz kaldığında kararır.

Kahverengimsi veya pas renginde olan lekeler ise göz yaşından kaynaklı bölgenin nemli kalmasından dolayı yüzde oluşan bir maya veya mantar enfeksiyonunu gösteriyor olabilir.
Maya enfeksiyonundan kaynaklanan kahverengi lekeler, porfirinlerin neden olduğu kırmızı lekelerden farklıdır. Genelde kötü bir kokuya sahiptir.

Evcil hayvanlar ayrıca porfirinden kaynaklı lekeli bir yüze ve sürekli nemli deriden kaynaklı sekonder bir maya enfeksiyonuna sahip olabilir.

Ancak, toksinlere maruz kalmadan, temiz bakılan, organik diyetle beslenen inanılmaz derecede sağlıklı hayvanlarda bile aşırı porfirin üretimi olabilir.

Epifora’nın nedenleri değişebileceğinden, bir veteriner hekimin muayene etmesi için evcil dostunuzu veteriner kliniğine götürmeniz çok önemlidir.

Nedenleri nelerdir?

 

Normalde, gözyaşları gözün yanındaki küçük deliklerden boşaltılır ve boğaza gönderilir. Epifora, bu süreçteki anormalliklerin sonucudur.

Gözlerdeki sulanma şikayeti ile gelen bir köpeğin olası tıbbi sorunları nelerdir?

Glokom – Gözde sıvı birikmesine neden olur ve optik sinire zarar verir.


Konjuktivitis -konjonktiva tabakasının iltihabına verilen isimdir. Gözde mukopurulent yeşilimsi sarımsı bir akıntı , kızarıklık oluşabilir.

Göz enfeksiyonları – Bakteriler, virüsler, parazitler , duman veya şampuan gibi tahriş edici maddelerden kaynaklanabilir.

Diş Çıkarma– Yavrularda diş çıkarmaya aşırı gözyaşı eşlik edebilir.

Batık kirpikler – Genellikle kalıtsaldır ve bazı ırklarda daha sık görülür. Ters, kıvrılmış göz kapakları

Entropion -Göz kapağının bir kısmının ters çevrildiği ve kirpiklerin göze sürtünmesiyle sonuçlanan bir durumdur. Bu tahrişe, çiziklere ve göz hasarına neden olur.

Sığ göz yuvaları – Brakisefali köpeklerde daha yaygındır (daha kısa burunlara sahip köpekler). Gözler şişer ve bazen göz kapakları tamamen kapanmaz, buda tahrişe ve hasara neden olur.

Kulak enfeksiyonu – Bir kulaktaki enfeksiyon, kafanın aynı tarafındaki gözün normalden daha fazla gözyaşı üretmesine neden olabilir.

Skarlaşma– Geçmiş göz enfeksiyonlarından veya göz hasarından kaynaklanan izler, gözyaşı tahliye etme yeteneğini etkileyerek birikmeye neden olabilir.

Yanlış beslenme ve stres – Yaşam tarzı, epifora üzerinde etkilidir. Dengeli bir diyet oluşturmak için veteriner hekiminize danışın. Tahılsız bir diyet işe yarayabilir.

Alerjiler – Bunlar, köpeğinizin gözlerinin, bir tehdit olarak algıladığı şeye cevap verirken aşırı gözyaşı üretmesine neden olabilir.

Hangi Köpeklerde Daha Çok Gözyaşı Lekesi Görülür?

Beyaz veya açık renkli kürklü köpeklerin gözyaşı lekelerinin daha sık olduğunu fark edebilirsiniz, ancak bunun nedeni gözyaşı lekelerinin bu renklerde daha görünür olmasıdır.

Koyu renkli kürklü köpeklerde de epifora gelişebilir.

Bununla birlikte, bazı ırkların kalıtım ve genetiğin bir sonucu olarak göz problemleri yaşama olasılığı daha yüksektir .

Brakisefalik köpekler, gözlerin dışarda durmasına neden olabilecek sığ göz yuvalarına sahiptirler.

Köpeğinizin uyurken göz kapaklarını tam olarak kapatamadığını özellikle fark edebilirsiniz.

Shih-tzu , pekingese , Maltese terrier, Samoyed, french bulldog…. ve  Puglarda yaygın göz problemleri gelişir.

Poodles ve Cocker Spaniel’lerin diğer ırklarla birlikte, genetik olarak, gözyaşlarını boşaltan kanalların gelişmediği durumlarda bu ırklarda da aşırı göz yaşı üretimi ve bu lekelerin oluşması söz konusu olabilir.

Göz Yaşı Lekeleriniz Nasıl Tedavi Ederiz ve Önleriz ?

Epifora tedavisi , nedenler kadar değişkendir , bu yüzden kendiniz tedavi etmeden önce bir Veteriner Hekimini görmelisiniz. Veterineriniz sebebi belirleyecek ve durumu tedavi etmek için bir plan oluşturacaktır.

Göz veya kulak enfeksiyonu durumunda, size ilaçlı damlalar veya antibiyotikler verilebilir.

Genetik koşullar, kirpik veya göz kapağı ile ilgili sorunlar için cerrahi operasyonda bulunabilir.

Sebep alerjiler ise, bir antihistaminik veya diyetinizde değişiklik yapmanız gerekebilir.

Stres veya zayıf beslenme nedenleri olduğunda, veteriner hekiminiz ile bazı yaşam tarzı değişikliklerini tartışmanız gerekecektir; bu muhtemelen daha fazla egzersiz ve tahıl içermeyen bir diyete ve plastik olmayan bir gıda kabına geçmeyi içerir.

Başka ne yapabilirim?

Göz çevresindeki tüyleri kesip o bölgeyi temiz tutabilirsiniz , böylece tahrişe neden olmaz. Etkilenen bölgeleri günlük kullanabileceğiniz veteriner hekiminizin size önereceği bir göz temizleme solüsyonu kullanabilirsiniz.

Lekeleri çıkarma konusuna gelince, petshop pazarında bunu iddia eden birçok ürün var. Genellikle bunlar para kaybıdır ve köpeğinize zarar bile verebilir.

Göz çevresinde güvenli olmayan ürünler arasında hidrojen peroksit, topikal sirke ve makyaj çıkarıcı ürünler bulunur. Bu ürünleri köpeğinizin gözlerinin temizlemede kullanmayın.

 

 

Veteriner Hekim Süleyman ÜRKMEZ

Gözyaşı Lekeleri Nedir? Gözyaşı lekeleri, köpeğin yada kedinizin gözlerinin altında görünen koyu kahverengi pas renginde veya kırmızımsı izlerdir. Lekelere çoğu zaman akıntı eşlik edebilir.

Ataşehir Veteriner Kliniği - Websitemize Hoşgeldiniz

Ataşehir'de 7/24 Hizmet veren Veteriner kliniğimizin hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.