Kedilerde kan parazitleri
Köpeklerdeki etken : Mycoplasma haemocanis
Kedilerdeki Etken: Mycoplasma Haemofelis’dir.
Eritrositlerin ( RBC) yüzeyinde bulunan hücre içine girmeyen gram negatif , aside karşı dirençsiz ( boyamalarda ) bir mikroorganizmadır. Etken kedi ve köpekleri hastalandırır ve anemiden dolayı Feline İnfeksiyoz Anemi’de denmektedir. Gelişen parazitemi sonucu RBC yaşam süresinin kısalması, immun sistemde oluşan hasara bağlanmaktadır.
Etiyolojik olarak bu parazit daha çok pireler ile bulaşmaktadır. Anneden transplesantal yolla yeni doğan kedi yavrularına bulaşması da dikkat çekicidir. Ayrıca sağlıklı görünümlü taşıyıcı kediden kan nakli ile de bulaşmaktadir. Kediler arasındaki kavgadan veya salya temasıyla da bulaşma olabilmektedir.
H.Felis enfeksiyonları önemli düzeyde morbidite ve mortaliteyle seyreder. Enfeksiyona yakalanan kediler tedavi edilmez ise anemi sonrası ölüm şekillenebilir. Akut enfeksiyon sonrası iyileşen kediler ömür boyu kronik olarak enfekte kalırlar. Bu kedilerin bağışıklık sistemine bağlı olarak eritrositlerinin yüzeyinde az miktarda etken bulunabilir. Kronik enfekte kediler kortikosteroid uygulanmadığı , FİV ve FeLV enf. bulunmadığı sürece yıllarca klinik belirti göstermeyebilirler. Klinik Hemobartenollozis ile FeLV arasında arasında pozitif bir ilişki vardır. Başka Bir değişle H.felis bulunan ve semptom göstermeyen FeLV pozitif kedilerde bu hastalığın semptomları görülebilir.
M.Haemofelis tek başına Akut Hemolitik anemiye yol açarlar.
Rejeneratif Anemi gözlemlenir.
Lökosit ve PLT genellikle H.Felis’te normaldir. E.Caniste PLT düşüktür non rejenaratif anemi görülür ve şidetli vakkalarda pansitopeni görülür.
Akut parazitik dönem 1 hafta ile 1 ay arasında meydana gelir. Bu dönem haftalarca ve aylarca süren inatçı bir parazitemiyi içerir. Parazit ile bulaşmış eritrositlerden dolayı gelişen immun cevap, bu eritrositlerin kısa sürede fagosite edilmelerine neden olur. Hemolizin nedeni immunmediated reaksiyon sonucu oluşan ekstravaskuler eritrofagositozistir.
Klinik olarak : Hastalarda immun supresyon , FiV , FeLV İnfeksiyonları ve Mycoplasma Haemofelisin birlikte bulunduğu durumlarda şiddetli bir anemi tablosu ortaya çıkar. kilo kaybı, depresyon, dalak büyümesi , bazı olgularda sarılık , akut dönemde ateş , solgunluk, taşipne,taşikardi, kardiyak üfürüm, subklinik seyreden durumlarda çok az anemi veya hiçbir belirti gözlemlenmeyebilir.
Karıştığı hastalıklar ayırıcı tanıda : Diğer kan parazitleri, immun nedenli hastalıklar , ilaç ve bitki zehirlenmeleri, enfeksiyonlar, eritrositleri bozan metabolik nedenler, otoimmun hemolitik anemi ( FeLV ve FiV ile birlikte değerlendirilmelidir. )
Wrihts boyası ile boyanan preparatlarda halka ve çubuk formu görülür. Boya çöküntüsü koksidea şeklinde olduğundan ve organizma ile ortalama aynı büyüklükte olduğundan dolayı H.Felis olduğundan emin olmak için çok dikkatli incelenmelidir.
Coombs Testi Pozitif sonuç verir. Kedilerin İmmun Yetmezlik Hemolitik Anemisinin teşhisi , köpeklerden daha zordur. köpeklerin İHA oldukça önemli olan bulgular sferozitosiz ve belirgin lökositosiz kedilerde tipik bulgu değildir. kedilerin hemolitik anemilerinde İHA ‘nin teşhisi için Coombs Testi en güvenilir testtir. Kedilerde ayrıca H.felis ve / veya FeLV enfeksiyonları göz önünde bulundurulmalıdır. H.Felis Coomb’s Pozitif İHA ye neden olur ve kan frotisinde herzaman görülmeyebilir. Kan Parazitleri ve İHA ‘nin diğer nedenleri rejenaretif anemiye neden olurlar. Ancak FeLV enfeksiyonları uygun Kemik iliği cevabını inhibe edebilirler. Kedilerde FeLV enfeksiyonu çoğunlukla H.Felis Enfeksiyonu ile beraber bulunur .
Laboratuvar bulguları olarak güçlü bir rejeneratif cevabı gösterir . F.Helis doğrulanmış durumlarda belirgin anizositosiz veya polikromozinin görülmemesi FıV ve FeLV enfeksiyonunu düşündürebilir. Pozitif Coombs Testi F.Haemobartenolozisi gösterebilir.
Bu nedenle bu hastalıklar birlikte olabilir ve testleri yapılmalıdır.
Halk sağlığı açısından insanlar için risk oluşturmaz.
Tanı : HCT %20 nin altına düşer çoğunlukla %10 civarındadır. HCT ‘nin düşmesiyle beraber sersemlik oluşur. Lökosit ve Trombosit sayısı genellikle normaldir. Eritrosit aglütinasyonu ve Coombs testi pozitif olabilir. Kesin tanı dolaşım kanında Etken tespiti ile yapılır. PCR ile de kesin tanı koyulabilir.
Tedavisi için Veteriner hekiminize başvurun , özel antibiyotikler kullanılır iyileşen kediler latent taşıyıcı olabilirler glikokortikoidlerin immunsupresif dozda kullanılması eritrofagositosizi önler hastaya iv kristoloid sıvılar verilir bazı ihtiyaç durumlarında tam kan nakli yapılır.
Veteriner Hekim Süleyman ÜRKMEZ
Hemobartonellozis – Kedilerde Mycoplasma Enfeksiyonu – Mycoplasma Haemofelis – H.Felis